13 april 2024 – Apeldoorn

15u-17u: Workshop: Samenspel door de eeuwen heen

18u-19u: Workshop: Accordeon voor beginners

Workshop: samenspel door de eeuwen heen

In deze workshop kreeg je een kijkje in de keuken bij de verschillende vormen van samen muziek maken in allerlei stijlperiodes. Er werd een accordeonorkest gevormd, maar gingen aan de slag met muziek die deels ver vóór de uitvinding van dit instrument is geschreven. Denk hierbij aan mijlpalen uit de muziekgeschiedenis als de vocale muziek uit de Renaissance, orkestrale muziek uit de Barok, strijkkwartetten uit de Klassieke periode en ook modernere vormen van samenspel als gemengde ensembles en Big Band. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen hoe mensen door al deze eeuwen heen samen muziek hebben gemaakt?

Workshop: Accordeon voor beginners

Naar een mooi accordeonconcert komen luisteren is natuurlijk al een prachtige invulling van de avond, maar voor wie het leuk vond om ook zelf het spelen eens laagdrempelig te ervaren, werd er vooraf een workshop georganiseerd waarin je groepsgewijs kennis kon maken met de beginselen van het accordeon spelen!

De Workshops stonden onder de fantastische leiding van Ellen Zijm!

Ellen Zijm (1987) is klassiek accordeoniste, docente en dirigente. 

Ze bracht vele werken in première, maakte deel uit van de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. Zij remplaceert regelmatig bij orkesten en ensembles als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Camerata RCO, het Residentie Orkest, Insomnio en het Asko/Schönberg Ensemble. 

Ellen werkt veel samen met koren, om o.a. eigen arrangementen uit te voeren van het Requiem van Fauré, het Requiem van Mozart en het Stabat Mater van Pergolesi. Uiteraard is zij ook veel te horen in werken als de Petite Messe Solennelle van Rossini.

Met haar duo ‘De Thuiskomst’, met Quirine van Hoek (viool), stond zij al op vele grote podia en bracht zij twee cd’s uit: ‘De Thuiskomst in the early Baroque’ en ‘TAPAS-De Thuiskomst in Spanje’. De ongekende mogelijkheden van de combinatie saxofoon en accordeon worden door Marijke Schröer en Ellen in het duo Saxyon onderzocht, wat naast nieuwe originele werken voor het duo resulteerde in de cd ‘No Filter’. Ook maakt Ellen deel uit van het Linnaeus Trio, dat muziek en natuur met elkaar in verbinding brengt. In al deze combinaties is Ellen regelmatig te horen op Radio 4.

Als docent en dirigent is Ellen werkzaam bij Animato in Hengelo, het Muzecollectief Zutphen en Amphion Muziek, waar zij les geeft en regelmatig ensembles in wisselende bezettingen dirigeert. Ook is ze geregeld jurylid bij accordeonconcoursen en orkestenconcoursen.

Meer informatie: www.ellenzijm.nl

Mede mogelijk gemaakt door: