Ander Licht 2024 – Concerten

Ander Licht Concert

Een reis door de tijd om ons geliefde instrument, het accordeon, in een ‘ander licht’ te zetten.

Zaterdag 13 april 2024

  • Gebouw Irene, Apeldoorn, NL
  • Unieke workshops door Ellen Zijm
  • Ander Licht Concert
  • Special guest: fluitiste Firiël Werners

Zaterdag 20 april 2024

  • Hasseltse kapel, Tilburg, NL
  • Special guest: Sopraan Markéta Palová
  • Uniek concert

Concert

Solorepertoire en stukken voor accordeonduo passeerden de revue. We maakten een reis door de tijd, van renaissancemuziek die gearrangeerd is voor accordeon tot aan een spiksplinternieuwe compositie voor accordeonduo die is geschreven door accordeoniste Ilse Kok, die tijdens deze concerten in première is gegaan. Bij beide concerten was er ook een ‘special guest’ aanwezig: een instrumentalist of zanger die als niet-accordeonist samen met een van de accordeonisten een deel van het programma voor zijn/haar rekening namen.

Duo Firiël en Ilse

Fluitiste Firiël Werners en accordeoniste Ilse Kok ontmoetten elkaar in 2019 op het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar ze Klassieke Muziek studeerden. Al snel werd duidelijk dat het muzikaal goed klikte, want waar Firiël een muzikale zin start, maakt Ilse ‘m zonder problemen af en andersom. Het is de start van een samenwerking waarin muzikaliteit, creativiteit en nieuwsgierigheid de hoofdrollen spelen. Het duo brengt concertprogramma’s die klassieke muziek vermengen met wereldmuziek en improvisatie. 

Firiël en Ilse zijn als duo betrokken bij o.a. Stichting Stroopwafelconcerten, ze geven concerten op locaties variërend van concertzalen als het Wilminktheater in Enschede en kerken tot aan huiskamers en buitenplaatsen en ze waren al te horen op festivals als Klaterklanken en Theater op ‘t Zand. 

Morabel

Sopraan Markéta Palová (Tsjechië) en accordeoniste Lieke op ’t Roodt (België) leerden elkaar kennen op Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg waar ze beiden Klassieke Muziek studeerden. Ze waren betrokken bij verschillende projecten zoals o.a. het New Horizons Festival in 2019 en het Opera Forward Festival met de première van Alma Grande in 2019 en Daughters of Dido in 2021.

Na hun samenwerking aan de Nederlandse première van de Tsjechische opera The Tears of the Knife van Bohuslav Martinů in 2022, besloten ze om hun muzikale krachten nog meer te bundelen en kwam het duo Morabel tot stand.

Op 20 april mocht Morabel een deel van het concertprogramma vullen met liederen uit verschillende periodes en stijlen.

Muzikanten Apeldoorn

Ilse Kok

Accordeoniste, componiste & organisator

Lieke op ‘t Roodt

Accordeoniste & organisator

Ellen Zijm

Accordeoniste & workshopleidster

Firiël Werners

Fluitiste

Muzikanten Tilburg

Ilse Kok

Accordeoniste, componiste & organisator

Lieke op ‘t Roodt

Accordeoniste & organisator

Markéta Palová

Sopraan

Meer info